אבא אבן אמר:
"קונצנזוס משמעו שכולם מסכימים להגיד ביחד, מה שאף אחד לא מאמין בו בנפרד"
אז אני שואל אתכם:
בכנות עצמית, עד כמה אתם נאמנים לאמת שלכם, גם כשהרוב לא מסכים איתה?
עד כמה אתם בטוחים שיותר אנשים מאמינים בגישה או בדרך שלכם מאשר הפוך?
הטיות קוגניטיביות הן קיצורי דרך מחשבתיים לא רצוניים של הלא-מודע, הן שיוצרות לרוב הסקת מסקנות מהירה ובעייתית, טעויות בשיפוט ופגיעה בחשיבה הרציונלית/הגיונית.
אפקט הקונצנזוס השגוי – הנטייה להניח שהאמונות, הדעות, האיכויות, ההתנהגויות, השיפוטים או הערכים שלנו הרבה יותר נפוצים ממה שזה באמת. שרוב האנשים חושבים, מאמינים או יתנהגו בדיוק כמונו.
ההנחה היא שזה מגיע מתוך הצורך בשייכות או הצורך לדעת שההתנהגויות, דעות, מחשבות שלנו הן נורמליות, מתאימות ונכונות.
מחקר בסטנפורד, אנשים התבקשו להסתובב עם שלט שאמר: "תאכלו אצל ג'ו" – בעוד ש 53% הסכימו ללבוש את השלט, הם הניחו ש 65% יסכימו ללבוש את השלט, בעוד ש 47% סירבו ללבוש את השלט, הם הניחו ש 69% יסרבו.
כשאנו חושבים שהדרך שלנו היא הנכונה, ושרוב האנשים יתמכו בנו – במיוחד כשאנחנו בויכוח עם בני/בנות הזוג שלנו, אנו מגיעים עם שפת גוף יותר נחרצת, הסיכוי שהצד השני יהיה פתוח להקשבה לנו הוא קלוש כמו הסיכוי שלנו להקשיב לצד השני. במיוחד ככל שה"צדק" איתנו יותר..
ככל שאנו יותר משוכנעים בצדקת דרכנו, כך נחשוב שיותר אנשים מאמינים שאנחנו צודקים, מה שיחזק אותנו ויבצר אותנו בעמדתנו.
ועל זה שואלים – האם תעדיפו להיות צודקים או חכמים.
כי כל עוד נחזיק בצדקתנו הצודקת והמוצדקת – ולא נראה את הצד השני בתקשורת שלנו,
הסיכוי הגבוה יותר הוא שהצד השני יתנגד אלינו יותר, ואם נוכיח לו באותות ומופתים – ובעובדות בשטח שאנו צודקים, כך הוא יתנגד יותר
ואפקט הבומרנג מפרק 175 יכנס לפעולה.
אפקט הקונצנזוס השגוי גם יוצר לנו ציפיות ואכזבות. כמו לדוגמה המחשבה שבני הזוג חושבים כמונו, רואים את הדברים כמו שאנחנו רואים – ואז אנו מופתעים.
ועוד
איך להתמודד:
להסכים להשתעשע ברעיון שלאחרים יש דעה אחרת, וגם יכול מאוד להיות שהם צודקים. זה לא בהכרח אומר שאנחנו טועים או לא בסדר, אלא שיש יותר מגוון בדעות ובגישות של האנשים, וכמו שלי מותר שתהיה לי דעתי, גם להם מותר שתהיה להם דעתם.
וגם דיברנו על עיקרון הזהב בתקשורת והשפעה
והעיקרון השני באייקידו התקשורתי – דרך התקשורת ההרמונית.
תהנו וקדימה הצלוח'ס
מיקי ברקל
נ.ב.
להצטרפות לקבוצת הוואטס השקטה שבה עולה קישור לזום בכל בוקר – תלחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הפייסבוק שלנו: השראה וחיבור אנושי עם מיקי ברקל – תלחצו כאן
לאתר הבית שלי שבו תמצאו את הבלוג שלי עם מאמרים רבים – תלחצו כאן
לראות את הסרטונים של מפגשי הבוקר – תלחצו כאן
הפודקאסט של מיקי ברקל





