המסע בן חמשת השלבים לשינוי לפי הפסיכו-מטפוריקה

המסע בן חמשת השלבים לשינוי לפי הפסיכו-מטפוריקה

להכיר את חמשת שלבי השינוי בתהליכי פסיכו-מטפוריקה :

בתהליכי השינוי וההתפתחות בפסיכו-מטפוריקה אנו עוברים דרך חמישה שלבים, כאשר לכל שלב יש את התפקיד הספציפי שלו.

  1. הכניסה למרחב העולם המטפורי
  2. פיתוח הערנות לעולם מטפורי ולסמלים השונים מסביב
  3. חקירה ומיפוי של הקשרים ומערכות היחסים בעולם המטפורי
  4. התמרה והשתנות
  5. התבגרות המטפורה וחזרה לעולם הנרטיב

להבדיל מתהליכים ממוקדי לקוח, התהליך הפסיכו-מטפורי הנו ממוקד מטפורה, כאשר נוצר טריאלוג בין המנחה, המונחה והמטפורה…

שלב 1 – הכניסה למרחבי העולם המטפורי

בשלב הראשון, בעוד המונחה נמצא בעולם הנרטיבי, בעולם ההכרתי הרגיל.
בעולם הזה הוא מספר על הבעיות שיש לו, על מה שקורה לו ועל מה הוא רוצה להשיג בזכות התהליך.
המנחה שואל שאלות מדויקות ומכוונות שנועדו לעזור למונחה להרגיש בנוח, ולהתרגל למבנה המיוחד של השאלות. כך המנחה עוזר ללקוח לפתח קצת יותר את המטרות שלו.
מצד שני, השלב הזה מאפשר למנחה להבחין עד כמה המונחה ערני ומודע.
המנחה יכול לשים לב למטפורות גלויות וסמויות שחוזרות על עצמן.
איך שפת הגוף של המונחה מעבירה מסרים ומטאפורות.
ולכוון את המונחה עד לרגע המתאים לכניסה למרחבי העולם המטפורי.

ברגע הנכון, שכחלק מתהליך הכשרת המנחה הפסיכו-מטפורי, לומד המנחה לזהותו על פי השפה של המונחה, שפת הגוף שלו, המבט והלך הרוח הכללי שואל המנחה שאלת כניסה למרחבי העולם המטפורי ועובר לשלב שני.

שלב 2 – פיתוח הערנות לעולם המטפורי ולסמלים השונים

"על העולם המטפורי לתפוס צורה לפני שאפשר לשנות את צורתו" אומרים פני טומפקינס וג'יימס לאוולי, בספרם "Metaphors in Mind" .

ברגע שהמונחה נכנס למרחבי העולם המטפורי שלו (בשלב הראשון) זה כמו לצעוד לתוך אזור חשוך שלא רואים את קצותיו. כל מה שרואים זה אזור קטן מואר.
בשלב הזה, דרך התשאול המיוחד של שאלות נקיות – Clean Language Questions, מתחיל המונחה לפתח את הערנות שלו לסמלים נוספים שנמצאים מסביבו.
וכך לאט לאט האזור החשוך מתחיל להתבהר. ובד בבד המונחה מתחיל לזהות יותר ויותר את המבנה של העולם המטפורי שלו.
לאט לאט סמלים נוספים מתחילים להגיח מתוך החשיכה אל האור, סמלים שמתקשרים בצורה ישירה או עקיפה לעולמו הנרטיבי (הרגיל, ההכרתי) של המונחה…

כך מתחיל להיווצר העולם המטפורי ותהליך הגילוי מתחיל. כמו מגלה ארצות שכרגע נחת על יבשת חדשה או אסטרונאוט שזו פעם ראשונה שלו על כוכב חדש.
מתחיל המונחה לטייל ולמפות את העולם המטפורי שלו. וכך גם סמלים של משאבים מתחילים להופיע – סמלים שאח"כ ישמשו כחלק מתהליך הטרנספורמציה של הסמל הראשי, המטאפורה של הבעיה..

תפקיד המנחה בשלב הזה הוא לשאול את השאלות המיוחדות לשלב שני. השאלות שעוזרות למונחה להתחיל ולמפות את העולם המטפורי שלו.
ככל שיותר סמלים ומבנים מתחילים להופיע, המונחה מקבל יותר ויותר מידע על עולמו הפנימי. המנחה, אשר נמצא ב'ענווה טיפולית', יכול רק להשתומם וליהנות מהתגובות הרגשיות של המונחה לגילויים שלו.
ובעוד המנחה, שלרוב לא באמת מבין את המטפורות, עליו לפתח ענווה גדולה שאכן התהליך מתקדם ושיש התפתחות היוצרת מרחב מאפשר למונחה להמשיך ולפתח את הערנות לעולמו המטפורי (העולם של תת-המודע שלו).

על מנת לשמר את אותה ענווה של המנחה, ולהשאיר את האגו והדעות שלנו כמנחים מחוץ לתמונה – בתהליך הפסיכו-מטפורי ישנם מספר שאלות בעלות תחביר מובנה, הנקראות שאלות נקיות, כי הן נקיות מהנחות מוקדמות ודעות של המנחה בכל הסיפור הזה.

השאלות הללו מאפשרות מרחב נקי מדעות קדומות, רעיונות, אמונות, "הבנות" והאגו של המנחה – מרחב המאפשר למונחה אכן לגלות את עולמו הפנימי ולהתחיל לייצר דיאלוג בין ההכרה לבין תת-המודע.

בשלב הזה מתחילים גם להגלות הקשרים והמבנה של מערכות היחסים בין הסמלים השונים במרחב המטפורי ואז עוברים אל השלב הבא:

שלב 3. חקירה ומיפוי של הקשרים ומערכות היחסים בעולם המטפורי

בשלב הזה מתחיל המונחה לגלות את הקשרים ומערכות היחסים שבין הסמלים השונים וכל המידע שהוא אסף בשלב השני ולאט לאט מתחילות להגיח תבניות.

תבניות אלו הנן בעצם מבנים החוזרים על עצמם לאורכם ורוחבם של הזמן, המרחב והסמלים השונים..  בתבניות אלו יכול בעצם המונחה לגלות את המקומות התקועים, המלכודות, האוטומטים הלא אפקטיביים וכד…

אלו הן התבניות של התבניות, או המבנה של המבנה שכמו מבנה פרקטלי חוזר על עצמו – גם בעולמו הפנימי של הלקוח, וגם בעולמו הנרטיבי (הרגיל, ההכרתי)

עכשיו מתחילה להתגלות הלוגיקה הפנימית של העולם המטפורי, והמנחה נמצא כאן כדי לאפשר דרך השאלות המיוחדות לשלב הזה את הגילוי של כל הקשרים והתבניות מצד אחד ומצד שני את הקישורים והמשמעויות שהמונחה מפיק מתוך תהליך המיפוי והגילוי..

בשלב הזה המטפורה עשויה להשתנות באופן ספונטני, כמו כן זה יכול לקרות גם בשלב השני.. כשזה קורה – יש לעבור לשלב החמישי לאפשור ויצירת התנאים להתבגרותה של המטפורה החדשה… אם זה לא קורה עוברים לשלב הבא.

שלב 4 – התמרה והשתנות:

מכיוון שהשלבים מצטברים ונאספים אחד אחרי השני, כאשר בשלב הראשון המונחה מתחיל את מסעו לתוך העולם המטפורי. בשלב השני הוא מתחיל לתת שמות ולזהות את הסמלים השונים שמרכיבים את עולמו הפנימי ומתחיל לגלות את הקשרים הפנימיים של הסמלים. בשלב השלישי מתחילים לגלות את הלוגיקה הפנימית של העולם המטפורי והתבניות החוזרות על עצמן בין הסמלים השונים לאורך זמן, מרחב ומטפורה. ועכשיו הגיע הזמן להתחיל ליצור את התנאים ליצירת שינוי והתמרה – טרנספורמציה של המטפורה.

דרך תשאול מיוחד לשלב הזה מתחיל המונחה למפות את המבנה הכוללני של העולם המטפורי שלו בהקשר הספציפי של הבעיה שעמה הוא בא ומתחיל להתרחב אל מעבר אליה – כך שמתוך עבודת המיפוי והגילוי הללו מתחיל להיווצר השינוי וההתפתחות של המטפורה.

תהליך השינוי הפנימי שנוצר כאילו מעצמו, ומאפשר את הטרנספורמציה של המטפורה של הבעיה, נוצר מתוך המרחב המאפשר שיוצר המנחה בתהליך ההנחיה – ללא התערבות של גורמי חוץ (אגו, דעות, דעות קדומות, "הבנות", ידע וכד של המנחה) כך שתהליך השינוי הינו רגע יצירה מופלא – שבו המטפורה מתמירה את עצמה למשהו חדש, משהו שונה, משהו מעצים…

בעיני זהו רגע מקודש, זהו רגע שבו אנו כמנחים זוכים בזכות לראות את הבריאה, כמו לראות את הזחל ההופך לפרפר מתוך התהליכים של עצמו בתוך הגולם שלו, אנו זוכים לראות את המטפורה יוצרת ומשנה את עצמה ובכך בוראת עולם מטפורי חדש, שונה, מעצים ומחזק.

בדרך כלל בשלב הזה המונחה חווה רגשות של הזדככות, רגעי WOW, נפילת אסימונים ועוד מטפורות המתארות את ההתפכחות וההכרה בשינוי הפנימי שנוצר – זהו אכן רגע מופלא ומרגש.

וזהו הזמן לעבור לשלב חמש ולהתחיל את תהליך ההתבגרות של המטפורה.

שלב 5 – התבגרות המטפורה:

מטפורה שעברה שינוי מתחילה לייצר שינויים בכל הסמלים והקשרים ביניהם במהלך התבגרותה, בדיוק כמו אחרי שהגולם הפך לפרפר, הפרפר מתחיל ללמוד כיצד לעוף, ומתחיל לעוף לכל מני מקומות שאליהם הוא בוחר לעוף.. כך המטפורה מתחילה ליצור שינויים והתמרות בכל מערכות הסמלים והמטפורות עד לשינוי הנוף המטפורי – ומתוך כך שינוי איזומורפי בחייו והתנהגויותיו של המונחה.

לפעמים תהליך ההתבגרות אינו חלק ורציף והמונחה נתקל בשלב הזה בקונפליקט, דילמה, מבוי סתום או פרדוקס שהיו סמויים עד כה, אשר עוצרים את תהליך התבגרות המטפורה. בשלב הזה חוזרים בחזרה לשלבים שניים ושלוש ועוברים דרכם שוב הפעם דרך ההקשר החדש, עד שמגיעים לשלב ההתבגרות מחדש – הפעם שונים לחלוטין.

ועל פי רוב, תהליך התבגרות המטפורה הנו חלק ורציף וכל המרחב המטפורי שמופה ונגלה בהקשר הרלוונטי מתחיל להשתנות ולהתפתח גם כן.  ובסוף השלב הזה חוזר בחזרה המונחה אל הנרטיב שלו (הסיפור הרגיל, ההכרתי שלו) אבל עם תובנות חדשות, התנהגויות חדשות, נושאים מהעבר שהוא לא סגר – סגורים, ושינוי כללי בחייו.

רמת השינוי בעולם הנרטיב (ההכרה הרגילה) תלויה בשלושה גורמים במהלך שלב התבגרות המטפורה:

זמן – ככל שהשינוי במרחב המטפורי הנו לאורך זמן ארוך יותר – השינוי בעולם הנרטיב יהיה מהיר יותר.

מרחב – ככל שיהיה שינוי באזור נרחב יותר של המרחב המטפורי – כך שיעור השינוי בעולם הנרטיב יהיה גדול יותר.

רמה –  ככל שהשינוי יהיה ברמת ארגון פנימית גבוהה יותר, כך השינוי בעולם הנרטיב יהיה משמעותי יותר ומוכלל יותר לאורך ורוחב חייו.

סיום המסע

חשוב לציין כי בעוד התהליך הפסיכו-מטפורי מובנה מאוד אם מבחינת השימוש ברכות, באינטונציות, בשפת הגוף ובתשאול המדויק – כל מנחה מפתח את האינטואציות האישיות שלו ונותן מעט מהגוון האישי שלו לתוך התהליך – לרוב המנחה עובר תהליך התפתחותי מקביל לתהליך שעובר המונחה שלו – שכן כל טיול בעולם תורם, מרחיב ומעשיר את עולמנו הפנימי – כל שכן, טיול בעולמו הפנימי של אדם אחר – במרחבי העולם המטפורי שלו – יתרום, ירחיב ויעשיר את עולמנו הפנימי.

קדימה הצלוח'ס
מיקי

הכשרת מטפלי פסיכו-מטפוריקה

לפוסט הזה יש 2 תגובות

  1. תודה על המאמר המקצועי

כתיבת תגובה

    כתובת
    סניף מרכז: מכללת NLP לשם שנוי בצלאל 7, רמת גן
    סניף דרום: הרצל 2,באר שבע
    טלפון
    פקס
    דואר אלקטרוני
    סגירת תפריט
    ×

    עגלת קניות