בעוד שכעס הוא רגש לגיטימי, הוא ביטוי למצב כלשהו שאנו חווים בו סוג של מצוקה ומבטאים אותה החוצה.
דרך הביטוי של הכעס לא תמיד לגיטימית.
אפשר להבין בשלושה ביטויי כעס או זעם:
1. כעס או זעם אגרסיבי
2. כעס או זעם פאסיבי אגרסיבי
3. כעס אסרטיבי
ביטויי זעם אגרסיבי:
כאשר אנו מוצאים את עצמנו מתפרצים, צורחים, צועקים ומשתלחים על אחרים, אנו בעצם הופכים את רגש הכעס או הזעם להתנהגות אגרסיבית (שהיא לרוב לא לגיטימית)
התנהגות אגרסיבית כוללת בתוכה סוגים שונים של אלימות, ובדרך כלל נוטה לפגוע באחרים ובעצמנו.
בין ההתנהגויות השונות שאפשר לצפות בכעס אגרסיבי הן: לחימה, בריונות, סחיטה, האשמה, צעקות, עוקצנות סרקאסטית, קללות ועוד..
כעס אגרסיבי בדרך כלל מבטא את הצורך להיות בשליטה, לתפוס שליטה, להחזיק בה… ויכול לחפות על תחושות של חוסר שליטה פנימית, ערך עצמי נמוך, כאב עצום, פחד ורגשות נוספים אשר נמצאים מתחת לפני השטח. אם ברצונכם ללמוד לשחרר את התקפי הזעם אשר יוצרים את ההתנהגות האגרסיבית הזו, באפשרותכם ליצור עימנו קשר לפגישה 1על1 עם מיקי ברקל, לשחרור התקפי זעם, כעס, אגרסיביות ואלימות.
זעם פסיבי-אגרסיבי
בצד השני של הסקאלה ההתנהגותית, אפשר למצוא את ההתנהגויות הפסיביות-אגרסיביות. הניסיון לכאורה של האדם הזועם “לכבוש” את הכעס שלו, לכאורה למנוע התפרצות אלימה. וזה לכאורה, כי זו עדיין התפרצות כעס אלימה, רק שהיא מכוונת בצורה שונה.
כעס פסיבי-אגרסיבי בא לידי ביטוי בהתנהגויות כגון: השתבללות, שתקנות, סרבנות, התנגדות שקטה, מעיין התנהגות של “שברו את הכלים ולא משחקים” והתרחקות מהאירוע עם שפת גוף שלא משאירה מקום לספק, האדם כועס. לפעמים זה גם מופיע כדחיינות, או התנהגות שמושכת זמן כדי להימנע מ…
לעומת ההתנהגות האגרסיבית המשתלחת.. ההתנהגות הפסיב-אגרסיב לא משתלחת כלפי חוץ, אבל בהחלט גורמת לכל הסובבים להרגיש את הזעם של הכועס. כעס פסיבי-אגרסיבי לרוב מחפה על תחושות של פחד: פחד מסמכות, פחד מתלות, פחד מאינטימיות, פחד מקונפליקטים, פחד מהתמודדות ועוד.. והיא גם מייצרת תחושות רבות של אשמה בדיעבד. אם אתם מזהים שאתם והסובבים אתכם סובלים מביטויי הכעס הפסיב-אגרסיב שלכם, אתם מוזמנים ליצור קשר עם מיקי ברקל, לתהליך שיאפשר לכם גם לשחרר את הרגשות הנמצאים בבסיס של התנהגות פאסיב-אגרסיבית, וגם ללמוד התנהגויות, או ביטוי אפקטיבי יותר לכעס.
כעס אסרטיבי
הדרך הבריאה ביותר לבטא ולהתמודד עם כעס וזעם, היא דרך אסרטיביות. אסרטיביות מוגדרת כתקיפות אדיבה. התנהגויות כגון שליטה עצמית, דיבור ממוקד, הקשבה, פתיחות לקבלת עזרה להתמודדות עם האירוע. כעס אסרטיבי יכול לקדם ולפתח מערכות יחסים במקום להרוס אותן, הוא מאפשר לחשוב לפני שמתפרצים. הוא מבטא ערך עצמי גבוה, ביטחון עצמי באופן השיח ובמסר שרוצים להעביר.
ואז גם לצד השני הרבה יותר קל להקשיב לכם. יותר קל לו גם לקבל את המסר שלכם, ואולי אפילו להתנצל במידת הצורך.
כשאנו מבטאים את הכעס שלנו דרך התנהגות אסרטיבית, אנו לא רק מכבדים את האחרים, אנו מכבדים בעיקר את עצמנו. זה חיזוק של האישיות שלנו, זה מעלה את הערך שלנו בעיני אחרים ובעיקר בעיני עצמנו. אנו נתפסים בוגרים יותר כלפי הסביבה, ובעלי חוזק פסיכולוגי רגשי ונפשי. הדבר הזה בתורו מחזק אותנו ואת היכולת שלנו להתמודד במצבים מאתגרים עוד יותר.
אפשר ללמוד להתבטא באסרטיביות, אחרי ותוך כדי שמשחררים את מה שעומד מתחת להתקפי הזעם, התפרצויות הכעס, האגרסיביות והפאסיב-אגרסיב.
אם אתם מוצאים את עצמכם סובלים מהתקפי זעם, התפרצויות רגשיות, כעס, עצבים והביטויים האלימים שלהם, בין אם זה אלימות מוחצנת או אלימות מופנמת, כדאי שתייצרו קשר עם מיקי ברקל עוד היום ותקבעו פגישה לתהליך 1על1 לשחרור הכעסים ופיתוח מיומנויות הביטוי האסרטיביות.