בכולנו מקנן קול פנימי ביקורתי, מנדנד ומציק שמוריד מטה את האמונה בעצמנו. המטרה היא לנטרל ולפרוק אותו מנשק. האמצעי: דמיון והומור. לסיומו של המיני קורס NLP נעניק לכם במתנה עוד כלי עוצמתי שיסייע להגשים את המטרות שלכם.
במהלך הקורס ניסחנו ביחד מטרה מעצימ"ה, פרטנו את הנחות היסוד של ה- NLP, דיברנו על שינוי גישה, על פיתוח חדות חושים וערנות ועל תלת תיאור. כדי שתהיה לכם ההזדמנות להיחשף לעוד מידע ולבחון דרכים נוספות להטמיע את מה שקיבלתם מאיתנו בקורס הזה, אנחנו רוצים היום לחשוף בפניכם את אחד התהליכים היפים בעבודת ב- NLP, בו נעשית עבודה עם "שפת המכונה" של הלא מודע שלנו.
מי לא מכיר את הקול הביקורתי הפנימי שלנו? באופן עקרוני יש לו כוונה חיובית, אבל לרוב במקום להעצים אותנו, הוא מחליש אותנו. במקום לטעת בנו ביטחון במעשינו, הוא מוציא לנו את הרוח מהמפרשים ומכניס ספקות בדרך שלנו (הכוונה חיובית הביצוע פחות מוצלח).
פעמיים רבות שמעתי אנשים מכנים את הקולות הביקורתיים הללו בשם "שדונים". ה"שדונים" הללו הם דימוי להרגל המחשבתי שלנו. מדובר בסרטים הדמיוניים שאנו מעבירים לעצמנו בראש, המבטאים הרגלים מחשבתיים. ניקח לדוגמה אדם שעומד להרצות לפני קהל גדול. לפתע מתעורר השדון ומריץ בראשו סרט אימה בו שומעיו שמים אותו ללעג ולקלס וצוחקים עליו בפניו. אך אם אותו אדם יצליח להשתיק את השדון המרושע, הוא יוכל לקחת שוב את האחריות והבעלות על ההרגלים המחשבתיים שלו ועל התנהגותו ולהשפיע על התנהלותו בדרכים האפקטיביות.
הפחדים הללו הם רק הקולות שבתוך הראש. בתהליך הבא מוצעת טכניקה כיצד לעבוד ולשנות את הקולות המציקים הללו, שהתנחלו לנו בתוך הראש.
השלב הראשון הוא לבחור סיטואציה ספציפית שבה אנו חווים רגש שלא מעצים אותנו, כגון: פחד, חרדה, חוסר ביטחון, ספק וכדומה.
השלב השני הוא לזהות את הקול הפנימי שמדבר אלינו. הכוונה היא לזהות את איכויות הקול ומאפייניו. אנחנו צריכים לנסות לענות על השאלות הבאות:
- מהו הכיוון שממנו מגיע הקול?
- האם הוא נשמע לנו מחוץ לראש או בתוך הראש?
- האם הוא קרוב יותר לאוזן שמאל או יותר לאוזן ימין או בכלל באמצע?
- האם הוא מגיע מלמעלה, מלמטה, מקדימה או מאחור?
- מהי עוצמת הקול? חזק, בינוני, חלש?
- האם הקול דומה לקול של מישהו אחר או לקול שלי עצמי?
כדאי לשים לב לאיכויות נוספות של הקול כגון:
- עובי.
- ווליום: נמוך, אמצע, גבוה.
- צלול או מחוספס.
- כבד או קליל.
- מתנגן או מונוטוני.
השלב השלישי הוא להיזכר במצבים שבהן הרגשנו את אותה הרגשה לא נעימה ושמענו את עצמנו מדברים בדיאלוג פנימי עם הקול המסוים הזה. עלינו לבחון אם מאפייני הקול דומים בכל אחד מהמצבים הללו (מספיקים שלושה מצבים שונים), האם הקול הוא קולו של אותו אדם, והאם הוא מגיע מאותו כיוון.
השלב הרביעי הוא ליצור ערנות לרגש העולה כאשר הקול הזה מדבר אלינו ואלו תחושות מלווים אותו.
כאן אנו חייבים לעשות את האבחנה בין רגש לתחושה. רגש הוא לדוגמה פחד, ספק, שמחה, כעס וכדומה. תחושה עשויה להיות חום, קור, התכווצות, התרחבות, תזוזה של אנרגיה בכיוון מסוים וכדומה. בדרך כלל רגש מהווה אוסף תחושות.
כדי לזהות את הרגש העולה ובמיוחד את התחושות צריך להפעיל את הטכניקה הבאה: תדברו לעצמכם בקול הזה, תקפידו לבטא את האיכויות המשותפות לכל שלוש הסיטואציות, ותבחינו איפה אתם חשים את הרגש הזה? שימו את היד במקום שבו אתם חשים את הרגש. לעתים הרגש מופיע בבטן, בראש, בחזה או ברגליים. אצל כל אחד זה שונה.
השלב החמישי הוא "לשחק" עם המאפיינים. המטרה היא לבחון איזה מאפיין עושה שינוי בתחושות וברגש:
- תשחקו עם הכיוון שממנו מגיע הקול: אם הגיע מימין, תביאו אותו משמאל.
- תשחקו עם עוצמת הקול: אם היה חזק, תחלישו. אם היה חלש, תגבירו.
- תשחקו עם עובי הקול.
- תשחקו עם גובה הצליל.
- תשחקו עם החספוס / צלילות שלו.
- תשחקו עם הכובד / קלילות.
בכל פעם משנים מאפיין אחד בלבד ובוחנים אם הרגש והתחושות מתעצמים או נחלשים.
אתם תגלו שישנם מאפיינים שמשפיעים ואחרים שהם בלתי מורגשים. לבסוף כל אחד יגלה אילו מאפיינים משפיעים על עוצמת הרגש הלא נעים.
בשלב השישי אפשר לעשות שני דברים:
א. להפוך את הקול במזוהה לקול מצחיק – דבר שיהפוך את הסיטואציה למצחיקה וכך הרגש ישתנה מעצמו באופן טבעי.
ב. לגייס קול חדש מעצים, שייתן תחושת ביטחון ועוצמה.
הפעם אנחנו נתרגל את באפשרות הראשונה.
בשלב השביעי תיזכרו בסיטואציה שבה הרגשתם את הרגש שבחרתם והשתמשתם בקול המזוהה:
א. תריצו את כל הזיכרון אחורנית כאשר אתם שומעים גם את הקול הזה כמו ששומעים קלטת שמנגנים אותה מהר אחורה. וכך תגיעו לתחילת הזיכרון.
ב. תדמיינו איך הקול הזה היה נשמע אם הוא היה אומר לכם את אותם הדברים בקולו של מיקי מאוס. חשוב לשנות את כל אותם מאפיינים שמצאתם שמשפיעים במיוחד.
ג. עכשיו, תריצו את כל הזיכרון קדימה בקולו של מיקי מאוס. (אם עלה חיוך על פניכם, סימן שזה עובד).
ד. שוב אתם מתבקשים להריץ את הזיכרון אחורה ברוורס מהיר.
ה. כעת אתם מתבקשים להריץ בדמיונכם את המצב קדימה במהירות גבוהה עוד יותר והפעם גם תוסיפו לקול של מיקי מאוס קולות רקע של מוזיקה מצחיקה כלשהי (מוזיקת קרקסים, בני היל, מה שבא לכם). מיקי מאוס ידבר קצת יותר מהר והקול שלו יהיה קצת יותר צפצפני.
ו. תחזרו לבצע את שני השלבים האשונים חמש פעמים כאשר בין פעם לפעם, תעצרו ותחייכו לעצמכם.
ז. אחרי שעשית את זה חמש פעמים – תנסו שוב להיזכר בסיטואציה שפעם הפחידה אתכם רק כדי לגלות שההרגשה עכשיו שונה לחלוטין.
השלב השמיני שבו אתם מתבקשים לבדוק עד כמה התרגיל הצליח.
כאן עליכם לגייס את הסקרנות שלכם.
א. תיזכרו בסיטואציה שפעם הרגשתם בה את ההרגשה שלא אהבתם ותבחנו איזו הרגשה אחרת עולה. אם תמצאו את עצמכם מחייכים – זה בסדר גמור.
ב. תדמיינו קדימה סיטואציה דומה שפעם הייתה עולה בה ההרגשה שלא רציתם, ותבחנו איזו הרגשה עולה. אם גם כאן יעלה החיוך – עוד יותר נפלא.
ג. עכשיו, פשוט להתמודד הלכה למעשה עם מצב דומה שיצוץ בעתיד כדי לגלות כמה ההרגשה יותר קלילה ונינוחה בסיטואציה הזו. מעכשיו ולתמיד.
הערה: החלק האחרון מהווה הוכחה להכרה שהתרחש שינוי ברמת תת ההכרה. לא פעם אחרי שעושים את התהליך הזה, ההכרה עדיין זוכרת שפעם היא הרגישה בצורה אחרת למרות שהרגש השלילי לא עולה. לכן, נשאר רק להוכיח להכרה שבאמת הרגש השלילי לא עולה אלא עולה רגש אחר. ובשביל זה קיים החלק האחרון בשלב השמיני.
אז צאו, צודו שדונים, תהפכו אותם למיקי מאוס ותיהנו מהחיים עד מאוד.
זהו, סיימנו את שנים עשר השיעורים של המיני קורס NLP. אנחנו מקווים שנהניתם והחכמתם. אבל כל זה היה רק טיפה בים שתוכלו לגלות כשתעברו את הקורס השלם. אם תחום ה-NLP מעניין אתכם ותרצו להיות מסוגלים להשתמש בתהליכים הללו בצורה מעמיקה יותר, בקורס NLP הקרוב תוכלו ללמוד, להעמיק וליישם את כל הדברים הללו על חייכם.
לפרטים נוספים על קורס NLP הקרוב לחצו כאן.
קראת את המאמר הזה והתפתח בך התיאבון לקבל את כל שיעורי המיני קורס NLP מתחילתו לתיבת המייל שלך? אנחנו שולחים את 12 שיעורי הקורס, אחד מדי כמה ימים, רק למי שממלא את הפרטים שלו בטופס שבצד הבלוג או בעמוד "צור קשר".
קדימה הצלוח'ס,
צוות NLP לשם שינוי
נ.ב.
אנשים שחשוב להם שחשוב להם לבנות לעצמם סט כלים והתנהגויות שיפעלו עבורם באופן אוטומטי, יודעים שמילים חייבות להיות מלוות גם בעשייה תואמת ולכן הם מסמנים לייק, משתפים את הפוסט עם חברים וגם רושמים כאן תגובה או שאלה. אשמח לקרוא על מה קרה לכם בעקבות התרגילים, איזה שינויים עשיתם ואיך זה עבד עבורכם.