האישה הקודרת שישבה מולי הייתה כבת 35. היא באה כדי שאעזור לה להשתחרר מכעסים. היא מתרגזת מכלום ומי שסופג הם חבריה לעבודה.
זמן קצר לאחר תחילת התשאול התברר שהאישה סובלת מפוסט טראומה לאירוע שקרה לה במהלך שירותה הצבאי. האירוע הזה מלווה אותה וחי בתוכה כאילו קרה היום. כששאלתי במה מדובר היא סירבה לומר.
"אני מכירה אותך פחות מעשרים דקות" היא אמרה. "מה פתאום שאגלה לך?"
"האם את רוצה שאעזור לך להשתחרר מזה?" שאלתי.
"כן" היא אמרה, "אלא שזה עניין אישי מאוד. קשה לי לדבר על זה. איש לא יודע על כך, אפילו להורי לא גיליתי אז מה פתאום שאגלה לך?"
"האמת" היא הוסיפה "שיתכן וקראת על כך בעיתון, זה פורסם בזמנו. אבל אף אחד לא יודע שזו אני".
יכולתי להבין אותה. אירוע טראומתי שמלווה אותה כל כך הרבה שנים, שהיא חיה אותו יום יום ולא יכולה לדבר עליו עם אף אחד, אפילו לא עם מי שאולי יכול לעזור לה, זה דבר אינטימי מאוד. אותי היא לא מכירה ועשרים דקות זה זמן קצר מדי מכדי ליצור אמון אמיתי.
יש מספר הגדרות המנסות להסביר מהו NLP. יש מי שמגדירים את ה NLP כספר ההפעלה של המוח. זו אמנם הגדרה נחמדה ודי קולעת, אך הגדרה טובה יותר, לטעמי, היא ש ה NLP עוסק בחקר מבנה החוויה הסובייקטיבית. זהו משפט קצת בומבסטי אבל האמת היא שהחוויות שלנו הן תמיד סובייקטיביות. מה שחשוב הוא שיש להן מבנה וכאשר מבינים את המבנה, ניתן לשנות אותו. וכשמשתנה המבנה, משתנה החוויה ואז משתנה גם ההתנהגות.
כלומר, כדי לשנות התנהגות, אני יכול לשנות את מבנה החוויה ולא לעסוק בתוכן שלה. בניגוד לטכניקות אחרות העוסקות בתוכן של החוויה, אותי כנל"פיסט מעניין המבנה בלבד. התשאול שלי בתוכן נועד רק כדי להבין את החוויה עצמה. התוכן כתוכן, לא חשוב לי לצורך התהליך. גם התוויות הרפואיות שניתנות ע"י העוסקים ברפואת הנפש אינן רלוונטיות לתהליכים שאני מבצע.
"לו יכולתי, ע"י לחיצה על כפתור סמוי, לדוגמא, לגרום לכך שהחוויה הטראומטית שהייתה לך בצבא תיעלם לחלוטין, מבלי שתספרי לי דבר ומבלי שאדע במה מדובר, האם היית רוצה שאעזור לך?"
"בטח" היא ענתה " אשמח מאוד. זה אפשרי?"
"בואי ננסה" הצעתי. ביקשתי ממנה לחשוב על הזיכרון הטראומטי שהיה חיי בזיכרונה. השתמשתי בכלים של IEMT, תרפיה באמצעות אינטגרציה של תנועות עיניים. זהו פיתוח שצמח מתוך ה NLP, על ידי אנדרו אוסטין, ונמצא יעיל מאוד בשחרור של רגשות שליליים.
עשרים דקות לאחר מכן, התקשתה האישה לזכור מה בדיוק היה שם באותו אירוע טראומטי. הכל התרחק מאוד והזיכרון כמעט והתפוגג. כל הרגשות השליליים שהיו קשורים לאותו אירוע, נעלמו לחלוטין. פתאום היא נזכרה שהיו גם אירועים נחמדים בצבא.
בסוף הפגישה היא בקשה שבפגישה הבאה נעסוק בבעיות אחרות שמפריעות לה. ההסתייגות שהייתה בה בתחילת הפגישה נעלמה והיא הייתה פתוחה לעסוק בנושאים נוספים.
נפגשנו שבוע לאחר מכן. היא הייתה חייכנית וברכה אותי במאור פנים. שאלתי אותה על הצבא. היא הסתכלה במין הבעה של חוסר עניין. "צבא? מה הבעיה אתו?"
אחר כך היא הוסיפה "חבל שלא פגשתי אותך אז. היית חוסך לי הרבה שנים של סבל".
בסה"כ פגשתי אותה ארבע פעמים. אני כבר לא רואה אותה יותר אבל מקבל ממנה, מדי פעם, ברכות לחג, דרך אפליקציות מסרים בטלפון. אני יודע שהיא בסדר. עד היום אין לי מושג מה קרה לה בשרות הצבאי. היא לא סיפרה ואני לא שאלתי. זה באמת לא ענייני. אחרי הכל, זהו עניין פרטי בהחלט.
זאב טהר-לב
מאסטר ב- Time Line Therapy ,NLP, ו- (IEMT (Integral Eye Movement Technique
מנחה מטופלים באילת. דוא"ל: teharlev @ gmail. com | אתר: teharlev.bloger.co.il
פרטים נוספים על הכשרת המטפלים בשיטת IEMT
להשפעה מהירה על החוויה הרגשית, המבוססת על תנועות עיניים ועבודה עם התבניות המקבעות, הטבעות רגשיות והטבעות זהות – התוקעות את הלקוחות שלכם בבעיות שלהם בצורה כרונית – ניתן למצוא בקישור זה.